Ja, jag vet att man ska tycka det är bra med snö när det snart är sportlov. -"Barnen tycker ju det är så roligt". Jo det tycker det säkert men det bryr jag mig faktiskt inte om. Nu är jag färdig med snö, slask och kyla. Ge mig lite vår och solsken.
Så länge så gottar jag mig lite i alla sommarbilder.
Tänk när pionerna slår ut, då gäller det att njuta för snabbt går det undan. Pang så slår de ut och står där och ser sådär otroligt vackra ut så att man bara vill borra in hela ansiktet i dem. Sen pang så har de blommat över och ser lite sorgliga ut men då finns det ju som tur annat som står redo att ta över.
Lite senare ser det ut så här i samma rabatt. Kärleksört, Rudbeckia och Solbrud. Perfekt kombination enligt mig. Är särskild förtjust i Solbruden, Helenium autumnale `Moerheim Beuty`.
Också vackert.
Kärleksört, som ännu inte slått ut, och ulleternell, Anaphalis triplinervis. Både ulleternellen och kärleksörten är fina att dryga ut dina sommarbuketter med.
Blå bolltistel, echinops bannnaticus. tillsammans med violruta, talictrum delavayi.
Det är alltid roligt att försöka kombinera fina färger och strukturer. Tänk på det när du planerar din trädgård.
När du är i plantskolan så ta gärna en vagn som du sen öser på med allt perenner som du tycker är fina och komponera sen ihop dem. Det kan vara så att två perenner blommar samtidigt och då är fina ihop men det kan också vara så att en som blommar passar ihop med en som har väldigt fina blad som kompletterar.
Man får prova sig fram och det är ju inte värre att det inte fungerade i rabatten och då är det ju bara att gräva upp och flytta den och skaffa en ny.
Min fina Physocarups opuliofolius `Diabolo`, rödbladig smällspirea. Är fin hela säsongen. Vackra blommori juni och fin höstfärg. Under den så har jag två olika hostor. Har ingen koll på vilka sorter det är men det vet säkert Milla på Millas trädgård, eller hur? Har grävt upp dem hos någon som jag inte heller kommer ihåg, men vet ni det gör inte något för de pryder ändå sin plats.
Innanför där syns bladen från min favoritliljekonvalj. Den är rosaskimrande och har kommit till mig via min mor. Ursprungligen som kommer den från en klockare och kantor i kyrkbyn som hette Lars Nilsson och som kom från Hörup nere på Österlen. Där hade han en trädgård som hette Olas Trädgård. Ola var Lars bror och det var hans föräldrahem. När han sen fick tjänsten som kantor så flyttade han med sig många av sina växter upp hit. Min gammelfarmor Anna hon fick dessa liljekonvaljer av honom sen har de via min mors kusin kommit till min mor. Lars tyckte mycket om att samla fröer och tog gärna med sin frön och kastade längs vägrenarna.
Här är en bild på Lars, till höger, och Jöns Nilsson som också bodde i byn. De står framför Lars hus som tyvärr är rivet idag.
Bilden hittade jag på Båstads kommuns bildarkiv. Mycket innehållsrikt och roligt om man tycker om gamla kort och det gör ju jag.
Här är också en bild på hur gården såg ut.
Tänk så viktigt det är att ta hand om gamla växter i gamla trädgårdar. Vilka fantastiska historier det finns bakom många. Tyvärr ser vi trädgårdsmästare många trädgårdar som bara skövlas när det kommer nya ägare som ska göra trädgården till sin egen. Mitt råd är alltid att ta reda på så mycket du kan om din trädgård av förra ägarna och framför allt bo i huset och trädgården minst ett år innan röjsåg, jordfräs och motorsåg kommer fram. Tänk så många fina planteringar vi kan rädda då. Detta skulle jag kunna skriva hur mycket som helst om och det kommer jag göra framöver det lovar jag.
Till sist måste jag visa lite buketter. Jag har blivit helt såld på sommarblommor som passar bra i buketter. Ett måste är olika zinnior. Detta året har jag löpte helt amok och köpt massor av zinniafrö.
Pioner är alltid fina, här tillsammans med rosenskära, tistelknoppar, gräs och kaprifol.
Så nu hoppas vi bara att det snabbar på sig lite med våren så att vi snart är där igen, bland blommor och blader.
Ps. Det är dags att sätta upp fågelholkar snart. Jag har många att välja på så slå en signal om ni är intresserade.
Kram Ellan