måndag 16 september 2013

Gunnebo slott


 
 Ganska otippat så hamnade jag på Gunnebo slott i onsdags. Har länge tänkt att jag skulle åka dit men det är inte alltid att det blir som man tänkt sig. Men nu slumpade det sig som så att jag plötsligt var alldeles själv i Göteborg och hade nästan en hel dag till förfogande. Underbart!
 
 
 Jag är förtjust i symmetrin i denna parken. Inte för att jag har någon större symmetri i min egna trädgård och vill inte ha det heller men det är skönt och vilsamt att vistas i en sån miljö. Hela Gunnebo slott är KRAV-märkt, jag är inte säker men jag antar att det är därför som mannen i bilden ovan klipper gräs med en handjagare.
 

 

Jag gick vidare in i parken och letade efter mitt mål odlingarna. Och där låg den. Va!?
 

 

Jag måste erkänna att jag blev besviken när jag först hamnade i köksträdgården. Vad var detta? Här fanns ju mest perenner och örter. Vad det detta jag längtat så efter?

 
 
 
 
 
Men som tur var så vände jag inte och gick utan jag fortsatte längre in i parken. Och där låg den ju. Den mest fantastiska köksträdgården. Snygg, välvårdad och inspirerande.
Precis som jag ville ha det.
 
 
Trädgårdslanden ska visa hur en typisk köksträdgård såg ut på 1700-talet i Sverige. Ja, i varje fall i högrestånds trädgårdar. Jag kan ju inte tänka mig att odlingarna på min gamla gård såg ut så.
Det var nog mer rovor och betor som växte här.
 
Snygga odlingsbäddar med massor av roliga grönsaker. Det är vackert att göra mönster med sallad.
Ska jag absolut satsa på nästa år.
Halm i gångarna är ett väldigt bra tips. Jag använder det både eftersom det är skönt att krypa på och sen är det förstås ypperligt för att hindra ogräset.
 
 
 
 
 
 I det vackra drivhuset hade trädgårdsmästarna
lagt lök på tork. Här ser ni vitlök.
Är onekligen lite avundsjuk på mängden eftersom jag lyckades få ca 6 vitlökar i
miniformat när jag skördade.

 
 
 
Snygg kål, eller hur. Varför är folk så rädda för kål? Nästan ingen har köpt kål av mig i min butik. Den är underbar att woka, stuva eller koka. Och näringsmässigt ska vi bara inte prata om. Så snälla se den inte bara som en dekoration på julbordet.

 
 
 

De hade fina och rejäla växtstöd.
Varje år så gör jag misstaget att sätta upp stöden för sent och då är det oftast ett meckande att få bönor och dylikt att klättra snyggt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Här ser ni en snygg odlingsbädd. Kanske ska den höstsås för extra tidig odling nästa år.
 Jag brukar aldrig låta en bädd ligga så här bar inför vintern. Dels så gror ogräs så länge det är tillräckligt varm och näringen som finns lagrad rinner iväg med regnvattnet. Det är alltid bra att täcka den med tex löv som är lite finfördelat. Jag brukar också rycka upp tex sallad som gått i stock och lägga ovanpå. Ytkompostering när det är som bäst. 
Mumma för mickrolivet och för mina odlingar. 
 
Så summa summarum åk till Gunnebo slott.
 

 
 

 

2 kommentarer:

Millas Trädgård sa...

Så trevligt med en extra utflykt under göteborgstrippen! Jag gillar också Gunnebo. Sjöng på ett litet bröllop/dop där en gång. Säckpipor stod också på programmet då minns jag.
Jag ska äta mera kål! Lovar!!!
Kram på dig storbloggaren

Mor Ingars Täppa sa...

Var det svårt att överrösta säckpiporna? Ja, ät mer kål för sjutton!